Saunabearlang, ahol minden perc élmény

A szaunázásról

Luxus

Luxus, minőség és kényelem

A szaunázásról

Ezen az oldalon pár hasznos információt osztunk meg veletek a szaunázásról általánosságban.

A szaunázás egészségügyi hatásai

A szaunázás manapság leginkább egészségügyi tevékenység amellett, hogy magányos vagy társas kikapcsolódáshoz is kiváló. 

A szauna izzasztó hatásával természetes úton szabadít meg a méreganyagoktól, serkenti és javítja a vérkeringést, edzi a keringési rendszert, erősíti a szívet és regenerálja az ereket, illetve erősíti az immunrendszert is, ezzel ellenállóbbá téve minket a különféle megbetegedésekkel szemben. 

A szaunázás jót tesz a bőrnek, feszesít és elősegíti a pólusok természetes tisztulását, javítja a bőr vérellátását, segít az izomláz leküzdésében (különösen jó sportolók számára), és segít ellazulni az álmatlansággal küzdő embereknek is. 

A rendszeres szaunázás serkenti az agyműködést, éppen ezért ajánlott a terhelő szellemi munkát végző irodai dolgozóknak, illetve bárkinek, akinek a munkavégzése erősebb stresszel jár.  

Minden szauna típus (finn szauna, gőzszauna, infraszauna) egy kicsit más élettani hatásokkal bír – amennyiben gyógyászati céllal szeretnénk rendszeresíteni életünkben a szaunázást, kérjük ki orvosunk tanácsát, hogy számunkra melyik a legjobb szauna típus.

Csökkentheti az izomfájdalmat, javíthatja az ízületek mozgékonyságát és enyhítheti az ízületi gyulladás fájdalmát is. Segíthet megfázás esetén a légutak megnyitásában, a váladék fellazításában is. A keringés javulás

 

 

A szaunasapka használata

Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért van szükség a szaunasapka használatára pastedGraphic.png

Többen azért ódzkodnak a kalap viselésétől, mert viccesnek tartják és szokatlannak, míg mások azt hiszik, hogy a sapkától melegük lesz. 

 

pastedGraphic_1.pngAmit tudnunk kell, elsősorban a fejünkről:

• Az agy a számtalan folyamat révén, gondolkodás közben hőt termel. Az agy túlhevüléstől való megóvása érdekében a fej összetett véredény rendszerrel van ellátva, amely vért szállít a fejen levő vékony bőrhöz és lehetővé teszi így a hő távozását.

• A fejünkben több hajszálér van négyzetcentiméterenként, mint más testrészünkben, túlhevülésük komoly problémát okozhat hosszútávon.

• A bőr ereinek ideiglenes kitágulása és a verejtékezés szervezetünk elsődleges módszerei arra, hogy hőveszteséget érjen el.

Egyszóval fontos védeni a fejünket!

 

pastedGraphic_1.pngAmit tudnunk kell a szaunasapkáról:

• A szaunakalap komoly kúlturával rendelkezik a Balti államokban és Oroszországban. (és lassan hazánkban is)

• Olyan anyagokból (gyapjúból, lenből) készül, melyek jól szigetelnek, így megakadályozzák a fejünk a túlmelegedését. Gyakorlatilag egy egyenletes hőmérsékletet biztosítanak

• Az emberi haj 80-90 C forróságra rendkívül rosszul reagál, kiszárad és könnyen töredezetté válhat. A sapka megfelelő védelmet nyújt a hajunk és a fülünk számára is. Több ideig tudunk a szaunában tartózkodni.

• Segít az izzadságot elvezetni

• Közösségteremtő ereje lehet. Divatos, menő és humoros is.pastedGraphic_2.png. 

 

Azon kívül, hogy programjainkon bárki használhatja tisztított sapkáinkat, megvásárolható darabok is vannak raktárunkban, így 5000ft/db áron használhatod saját logózott sapkádat is bármely szauna programon! pastedGraphic_3.png

 

 

A szaunázás hatásai

A szauna hatása: ezért gyógyító a szaunázás!

A szaunázás számos jótékony és egészségmegőrző hatással bír az emberi szervezetre, vannak azonban olyan speciális helyzetek, fizikai kondíciók, amelyek mellett a használata körültekintéssel ajánlott, vagy bizonyos esetekben akár ellenjavalt is. Ebben a cikkben körbejárjuk, mikor érdemes átgondolni, átalakítani a szaunázási szokásainkat, vagy saját egészségi állapotunkhoz alakítani azt.

Mikor igen

Köztudott tény, hogy a szaunázás jótékony hatással van az emberi szervezet működésére, különösen jót tesz a bőrnek, az immunrendszernek, a keringésnek, az idegrendszernek és a mozgásszerveknek egyaránt, oldja a stresszt, elmulasztja a fejfáást, és még a fogyókúrában is segítség lehet.

Ha tehát egészségmegőrzés, rekreáció, regenerálódás, immunerősítés, betegségek megelőzése céljából, vagy a fogyókúránk, edzésprogramunk kiegészítéseként térünk be szaunázni heti rendszerességgel, nagyon jó döntést hozunk.

Mikor nem – amikor káros lehet a szaunázás

Semmiképpen ne szaunázzunk azonban, ha aktív, pláne, ha fertőző betegek vagyunk. Megelőzésképpen, mikor még csak a közérzetünk kezd romlani, vagy mikor épp kilábalóban vagyunk egy betegségből, érdemes infraszaunát igénybe vennünk. Az infrasugarak ugyanis belülről melegítik fel a testet, így serkentik az immunrendszer működését, és elősegítik a gyógyulást.

 

A magas hőmérséklet továbbá erőteljes hatással van a szívre, megterheli a belső szerveket és megemeli a pulzust is. Ezek egy egészséges szervezetre nem jelentenek veszélyt, azonban bizonyos betegségek fennáltakor, vagy akár várandós nőknél komoly kockázatot jelenthetnek.

Harvard Egyetem összefoglalója szerint a gyakori szaunázás csökkentheti a szívproblémák kialakulásának kockázatát, és alapvetően biztonságos jól kontrollált szív- és érrendszeri betegségek esetén is. Ugyanakkor bizonyos esetekben – például idősebb korban, alacsony vérnyomással – tényleg óvatosnak kell lenni.

Vagyis, ha bármilyen keringési rendellenességben, esetleg szívbetegségben szenvedünk, a szaunázás megkezdése előtt mindenképpen fontos konzultálni egy hozzáértővel.

Kismértékben gyógyszer

Az egyik legkíméletesebb szauna típus az infraszauna, és talán az egészségmegőrzésre, bizonyos problémák kezelésére, gyógyítására is ez a legalkalmasabb.

A testet belülről melegítve az infrasugarak segítenek csökkenteni például az izomfájdalmat, ezért kiváló a különböző sportsérülések kezelésében. Emellett gyorsítja a sebgyógyulást is, pozitív hatással van a kedélyállapotra, alkalmas az álmatlanság, sőt a rossz emésztés kezelésére is. Szintén jótékony hatással bírhat az infraszaunázás egy alaposabb megfázásból való kilábaláskor.

Mindezeken túl számos kutatás igazolja, hogy még a magas vérnyomásra is kedvező hatással van, hiszen szaunázás közben a véredények kitágulnak, ettől javul a keringés, amely kedvezően befolyásolja a vérnyomást. 

Milyen szaunát válasszunk?

A klasszikus, avagy finn szauna talán a legismertebb. Ez a legmelegebb kabin, amelyet hagyományosan 70-100 Celsius-fokig fűtenek fel, a páratartalom pedig 10 és 30% között mozog. Ez a meleg levegő jelenti talán a legnagyobb megterhelést a szívnek és a keringési rendszernek, ezért ezeket a kabinokat jó 10-15 percenként elhagyni, és egy frissítő merülés, vagy zuhany után, kisebb pihenő elteltével újra felkeresni. Használata jót tesz a keringésnek és a felöntések következtében kicsapódó gőz miatt itt jobban tisztulnak a légutak.

A pórusok kitágulása miatt ez a szauna kedvező hatással van a fejbőr állapotának javítására is, a magasabb páratartalom miatt pedig a haj nem szárad ki, hanem megtelik élettel.  A finn szaunák továbbá nagyobbak, általában 5-10 fő befogadására is alkalmasak, a felöntések, és az illóolajok használata pedig hozzájárul a szertartásos, közösségi élményhez.

 

 

A szauna etiket

Szaunaetikett dióhéjban

Bármelyik szaunafajtát választjuk, fontos, hogy előtte mindenképpen mossuk le magunkról a sminket és az illatszereket, valamint vegyük le ékszereinket. A szaunában ugyanis ezek az átforrósodott fémek akár égési sérüléseket is képesek okozni.

ideális legalább 1,5 órával a szaunázás előtt étkezni, tehát se nem üres, se nem teli gyomorral beülni a kabinba. Ennnek az az oka, hogy az emésztés meglehetősen igénybe veszi a szervezetet, amely amúgy is leterhelődik a magas hőmérséklet miatt. Azonban az sem jó, ha valaki nagyon éhesen érkezik, mert az alacsony vércukorszint rosszullétet okozhat. Az alkohol fogyasztása szintén nem ajánlott, a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása (elsősorban víz) viszont nagyon fontos.

Hogyan öltözzünk?

A szaunát általában fürdőruha nélkül érdemes használni, hiszen a műanyag ruhadarabok miatt könnyen bepállik a test, ez pedig az érzékenyebb bőrűeknél kellemetlen szövődményekkel is járhat.

Emiatt minél kevesebb műszálat tartalmazó, nagyméretű fürdőlepedőben ajánlott szaunázni. Ez egyrészt megvédi testünket, hogy közvetlenül érintkeznie kelljen a paddal, a természetesebb anyag pedig a bőr párologtató képességét támogatja.

További fontos lépés, hogy a papucsunkat minden esetben a fülke előtt kell hagyni, hiszen ezek legtöbb esetben hőre lágyuló műanyagból készülnek, így a szervezetre káros gázok szabadulhatnak fel belőlük. 

A szaunában továbbá sem inni, sem enni nem szabad, a megfelelő folyadékpótlásról érdemes szaunázás után gondoskodni. 

Viselkedés

A kabinban legyünk tekintettel a többi szaunázóra: például ne nyitogassuk feleslegesen az ajtót. Ha felöntést szeretnénk végezni, kérdezzük meg a bent tartózkodókat, hogy nem zavar-e ez valakit. Továbbá kerüljük a társalgást, hogy biztosítsuk a pihenést, relaxálás lehetőségét másoknak és magunknak is.

A szaunázás után zuhanyozzunk, pihenjünk, és ne terheljük túl magunkat, hagyjuk testünket fokozatosan visszatérni a rohanó világba.

Relaxáció
Harmónia
Megfiatalodás
Stresszmentesülés

Árlista

  • „Batyus” szerdák  —  8.000,- Ft/fő
  • Kiváló programok  —  13.000,- Ft/fő
  • Utazás a világ körül  — 13.000,- Ft/fő
  • Extra programok  — 20.000,- Ft/fő
  • VIP programok  — 25.000,- Ft/fő
  • Magánrendezvények — 120.000-, Ft/alkalom, szaunamester 40.000,-Ft-ért, valamint vacsora 5.000,-Ft/fő-ért rendelhető

Relax

Luxus, minőség és kényelem

Legyen a Saunabearlang közösség tagja!

A programjainkkal kapcsolatos legfrissebb információkért legyen tagja valamely közösségünknek!

Csatlakozzon a Saunabearlang Messenger csoporthoz, vegye fel ismerősnek a Sauna Bearlang Facebook oldalt, vagy Saunabearlang Facebook üzleti oldalt.

Szintén elsőkézből tájékozódhat legfrissebb programjainkról, ha a lentebbi résznél feliratkozik a hírleveleinkre, vagy a „Foglalás” menüponton regisztrálja magát a programnaptárunkban.

Gyere hozzánk!

Engedd meg Magadnak, hogy eltölts egy relaxáló estét a Saunabearlangban!